Babzsák tisztítása, mosása és egyéb praktikák

A babzsák nagyon hasznos és kényelmes kiegészítője lehet az otthonodnak. De vajon mire is jó egy babzsák? Babzsákban remekül tudsz pihenni, relaxálni, tévét nézni, vagy akár olvasni, hiszen a testednek tökéletes támaszt nyújt, bármilyen pozícióban is szeretnél ülni. A babzsák azonban, a rendszeres használat következtében elkoszolódik, így a rendszeres tisztítása elengedhetetlen annak érdekében, hogy otthonunk praktikus és kényelmes dísze maradhasson hosszú időn át. Már a vásárlás előtt is érdemes alaposan megfontolni azt, hogy milyen színű, anyagú babzsákot választunk az otthonunkba.

Amennyiben 10 évnél fiatalabb gyermek is lakik ott, ahol a babzsákot használni fogod, mindenképpen olyan típus megvásárlását javasoljuk, amely dupla anyagból készült és két cipzárral is el van látva. Ezeknek a babzsákoknak van egy belső bélésanyaguk is, a külső anyagon kívül. Így a gyermek nem tud hozzáférni a töltethez még akkor sem, ha a külső cipzárt elhúzza, hiszen a belső anyag összetartja a polisztirol gyöngyöket. A polisztirol akár fulladást is okozhat, ha a gyermek a szájába veszi, ezért nagyon fontos, hogy a töltet dupla anyagba legyen burkolva.

A dupla anyag, vagyis a belső bélés és a külső huzat amellett, hogy rendkívül biztonságos, még könnyű tisztíthatóságot is lehetővé tesz. A külső huzat ugyanis, könnyedén levehető a babzsákról, majd 30 fokon akár mosógépben is mosható. A belső huzat eközben a babzsák töltetén maradhat, így elkerülhető a polisztirol szétszóródása a lakásban. Az olcsóbb, silányabb minőségű babzsákok esetében sajnos könnyen megeshet az, hogy a külső borítás nem eltávolítható. Ebben az esetben a tisztítás nagyon körülményes, hiszen a töltettel együtt kell megtisztogatni a babzsákot, egy szivacs segítségével.

Design Style

Nagyobb foltok esetén ez a művelet nem is járhat sikerrel, így megeshet, hogy egy pohár vörösbor, vagy egy csésze kávé akár örökre nyomot hagy a babzsákon. Ennek elkerülése végett, jobb, ha olyan babzsákot vásárolsz, amelynek eltávolítható huzata van. Még ennél is jobb megoldás az, ha olyan babzsákot szerzel be, amelynek a külső borítása műbőrből, vagy valódi bőrből készült el. A műbőr huzattal rendelkező babzsákot ugyanis, elegendő lehet egy nedves ruhával áttörölni és a szennyeződés egy szempillantás alatt már el is tűntethető a felületéről.

A legpraktikusabb és egyben legelegánsabb babzsákoknak éppen ezért a műbőrből készült darabokat tekinthetjük. Amennyiben mégis inkább egy olyan babzsákot szeretnél vásárolni, amely dupla huzattal van ellátva, mert a biztonságot sokkal fontosabbnak tartod, mint az eleganciát, akkor sincs okod kétségbeesésre, ha netén mégis elkoszolódna a huzat. A legtöbb babzsák külső huzata ugyanis, 100 százalékos pamutból, bársonyból, vagy egyéb strapabíró vászonból készül el, így ezek mosógépben 30 fokon bátran kimoshatók.

A 30 fokon történő mosás segítségével ugyanis, remekül el lehet távolítani a sár, a ceruza, vagy a por nyomait, színkímélő mosószer vagy kárpittisztító segítségével. Amennyiben más, makacs szennyeződés került a babzsák huzatára, mint például az olaj, a viasz, vagy a vörösbor, akkor jobb, ha inkább egy tisztítóba viszed el a huzatot, hogy a színét és az anyagát meg tudd kímélni. Az efféle foltok eltávolítását ugyanis, jobb, ha szakemberekre bízod, így elkerülheted a babzsák huzatának fakulását és kinyúlását is.

Előfordulhat, hogy a babzsákon nem valamilyen étel vagy ital ejt foltot, hanem valami más okból szorul javításra a huzat. Ilyen például az az eset, amikor cigaretta vagy gyertya okozta égésfolt keletkezik a babzsák huzatán. Ebben az esetben is az a legokosabb, ha a folt javítását szakemberekre bízod.

Leave a Comment