Babzsák tisztítása, mosása

Design Style

Egy babzsák kiválasztásakor sokak számára az egyik legfontosabb tényező, hogy a termék maga tisztítható legyen. Egy babzsák ugyanis nagyon sokféle anyagból készülhet, ezáltal kijelenthető, hogy ahány anyag, annyiféle tisztítási módszer ajánlott hozzá. Ami a legfontosabb szempont ezzel kapcsolatban, hogy a babzsákok borításának legtöbbje mosógépben is mosható, ezáltal a maximális higiénia eléréséhez elengedhetetlen, hogy olyan babzsákot válasszunk magunknak, aminek a töltőanyagot tároló zsákrésze külön is kivehető lehessen. Ezáltal ugyanis a külső borítást könnyedén be tudjuk tenni a mosógépbe, vagy amennyiben érzékenyebb anyagról van szó, akkor a fürdőkádban, megfelelő hőmérsékletű vízzel és tisztítóval, kézzel tudjuk kimosni.

Nagyon sok helyen él a tévhit, miszerint a belső zsákkal rendelkező babzsákok a kényelem szempontjából nem nyújtják ugyanazt, mint azok, amelyek egyben vannak, tehát a külső borítás egyben a töltőanyagot is fogja. Mivel azonban a belső huzat a legtöbb esetben egy hajszálvékony anyagból készült, ezért a kényelemfaktorból garantáltan semmit sem vesz majd el, ha ilyet vásárolunk magunknak, nem úgy a higiénia terén, hiszen az ilyen babzsákokat akár minden nap kimoshatunk és kitisztíthatunk mosógépben, ha pedig kikopott a külső huzat, nem kell kidobnunk a kukába az egészet, mindössze csak kicseréljük azt.

A belső huzattal ellátott babzsákok a könnyed tisztítás hívei mellett azoknak ajánlottak, akik kisgyerekkel rendelkeznek, hiszen a kicsik nem csak könnyen összepiszkítják a kárpitot, hanem ezen felül esetükben mindennél fontosabb a higiénia és a tisztaság is. Azért is előnyös továbbá ez a változat, mert a kicsik amennyiben megtalálják a babzsák cipzárját, és el is húzzák azt, nem lepi el a töltőanyag az egész lakást, hanem csak a második zsákhoz férnek hozzá, aminek rejtett cipzárját nehezebben találják meg, ezen felül pedig általában az egészet ki is kell szedniük a helyéről ahhoz, hogy hozzáférjenek a gyöngyökhöz.

Amennyiben konkrét tisztítási tanácsokra vágynánk a babzsákok külső huzatjának mosásával kapcsolatban, nem árt észben tartani, hogy akárcsak a ruhák esetében: ahány vászontípus, annyiféle mosási módszer. A legtöbb babzsák általában bársonyból, vagy átlagos vászonból készül, amelyek nagyon jól és könnyen tisztíthatók hagyományos kárpittisztítóval is, de amennyiben mosni szeretnénk, színmegőrző mosószerrel, 30 Celsius fokon biztosan nem teszünk benne kárt. Más a helyzet a bőr, vagy bőrhatású babzsákok esetében.

Ezeket ugyanis értelemszerűen mosógépbe tenni nem lehet, és nem is szabad, a meleg vagy a forró víz, de főleg a vegyi anyagok csak ártanak neki, így az ilyen babzsák fotelek kárpitját nedves törlőkendővel tudjuk tisztítani a legkönnyebben. Szinte semmi sem hagy rajtuk foltot, így más beavatkozásra nem lehet szükség, ha csak nem valamilyen erősen maró vagy színező festékanyagról van szó. Ezen a téren egyébiránt a bőr, vagy bőrhatású változatok a legkönnyebben és legpraktikusabban tisztíthatók.

Amennyiben babzsákunk olyan mértékben bekoszolódott, hogy a belső huzatot is ki kell mosnunk, akkor sem kell kétségbe esnünk, azonban ezt nagy körültekintéssel kell elvégeznünk. Az első, hogy kiürítjük belőle a töltőanyagot, ami jó esetben polietilén gyöngy. Ezeket egy nedvességtől és töltöttségtől mentes zsákba érdemes helyezni, ahonnan könnyebb lesz majd a visszatöltés. Ha kiszedtük a gyöngyöket, a huzat teljesen hagyományosan, 30 Celsius fokon, kímélő programon mosható.

Leave a Comment