Babzsákot hitelből miért ne vegyél

A babzsák számos előnnyel bíró bútordarab, mely alkalmas otthoni, de akár üzleti célú berendezési tárgyként is funkcionálni. Azonban nem mindenáron. Ha nem tudjuk, a fotel árát megfizetni inkább várjunk kicsit a vásárlással, de hitelből semmiképpen ne vásároljunk ilyet.

Mi is tulajdonképpen a babzsák?
A babzsák fotel nevével ellentétben nem egy babszemekkel töltött zsák. Ha így lenne valószínűleg elég kényelmetlen, pihenésre alkalmatlan megoldás lenne. Márpedig a babzsák fotel legfontosabb jellemzője a kényelem.

Valójában polisztirol golyócskákkal töltött fotelformájú ülőalkalmatosságról beszélünk. A babzsák nem csak kényelmi szempontokat szolgál, hiszen irodai felhasználása esetén növeli a produktivitást. A babzsák használatával tehermentesítjük a gerincoszlopunkat, aminek következtében jobban tudunk teljesíteni a munkában.

Mennyibe kerül egy babzsák?
A babzsák fotelek szerencsére nem tartoznak a legdrágább bútordarabok közé, sőt kifejezetten költséghatékony megoldással szolgálhatnak, hiszen egy hasonlóan komfortos hagyományos fotel akár kétszer ennyibe is kerülhet. A babzsák-fotelek árai a 15.000 Ft-os ártól egészen 60.000 Ft-ig terjedhet.

Babzsák hitelből?
Azt már tisztáztuk, hogy nem feltétlenül jelent olyan nagy kiadást egy babzsák megvásárlása, azonban előfordulhat, hogy ez extrakiadást jelenthet, főként, ha valami miatt többet szándékozunk vásárolni belőle. A hitel azonban nem ajánlott konstrukció a babzsák (vagy más apróbb kiadás) fedezése céljából.

Nézzük miért!
A babzsák fotelek átlagárát határozzuk meg 50.000 Ft-ban. Ezt a kiadást úgynevezett személyi kölcsön segítségével tudjuk fedezni, mint szabad felhasználású hitel. A kölcsön feltételei legtöbbször nem engedik a 100.000 Ft alatti kölcsönösszeget, mivel a hitelt nyújtó ebben az esetben valószínűleg irreálisan magas költségeket kellene, hogy felszámoljon.
Előzetes kalkulációk alapján a legalacsonyabb igényelhető összeg amit a bankok nyújtottak, 200.000 Ft, mely 57 hónap alatt kerül törlesztésre. Az így visszafizetendő összeg ebben az esetben 283.640 Ft, vagyis jóval többet fizetünk vissza az áruhitel kamataira és költségeire, mint amennyibe maga a babzsák került.

Ne feledjük, hogy ez egy előzetes kalkuláció a valós hitelszabályzatok ezt is felülbírálhatják. Ami általánosságban elmondható, hogy a hitelek nem feltétlenül tartoznak a legkifizetődőbb